Hoe lang is Het Oude Werken houdbaar?

Geplaatst op: 11 november 2011

Of het toevallig is, weet ik niet, maar dit jaar valt de week van HNW samen met de week van het geld. Toeval of niet, beide thema’s hebben veel met elkaar van doen. In het HNW komen werk en arbeid op een ‘nieuwe’ manier samen. Arbeid kost geld en werken levert geld op.

Toch mengen arbeid en werk van oudsher maar moeizaam. In de keuken en de chemie gebruiken we emulgatoren om moeilijk mengbare dingen toch tot een prettig eet- of verwerkbaar geheel te mengen. Zo zijn olie en water van huis uit niet te mengen, maar door het toevoegen van een kippenei ontstaat toch een prima eetbaar goedje.

Om arbeid en werk bijeen te brengen, bedachten we eeuwen gelden de slavernij als emulgator. Later het horigensysteem en nog later fabrieken en kantoren. Een dikke honderd jaar geleden had arbeid niet zo heel veel in te brengen en nog heel erg veel te winnen. Armoede en schamele behuizing maakten dat arbeid zich massaal aan de fabriekspoorten meldde. Fabrieken en kantoren maakten ondertussen regels en afspraken en zorgden ervoor dat werd geleverd waar anderen behoefte aan hadden. Auto’s, schoenen, polissen en abonnementen. Inmiddels zijn we beland in het tweede en roerige decennium van de 21e eeuw en arbeid en werk mengen nog steeds (of weer?) niet erg best. Zijn we verwend, verlangen we naar meer en anders of zoeken we naar manieren om werk leuk, nuttig en minder belastend te maken? Aanstromend talent wil eindeloos leuk werk(en). En geld verdienen.

Fabrieken hebben we grotendeels al opgedoekt en hoewel fysiek minder zwaar dragen kantoren dragen niet per definitie bij aan een vreugdevol arbeidsleven. Jongere generaties bedenken zich steeds vaker twee maal om zich vrijwillig aan te melden voor de ‘intensieve menshouderij’. Regels, controle, organogrammen en afdelingen zorgden als een kippenei dat arbeid en werk mengden. Als olie en water. Maar omdat eierstruif is een bederfelijk goedje en het mengsel is niet eeuwig houdbaar. Net zoals fabrieken en kantoren niet langer de enige manier zijn om werk en arbeid met elkaar te verbinden.

Ons heden en dagelijks brood komt er echter niet vanzelf; gewerkt moet er worden! En als de kantoren en fabrieken met hun regels en structuren niet meer het juiste mengsel van arbeid en werk opleveren, zullen we toch op zoek moeten naar een andere emulgator.

Verrassend genoeg werken ICT en moderne media heel goed als nieuwe emulgator. Arbeid en werk hoeven we niet per se meer in gebouwen en afdelingen te mengen. We kunnen ze ook prima op afstand met elkaar in contact brengen. Voorwaarde is wel dat we de normen en werkwijzen van Het Oude Werken (HOW) met oude eierstruif als emulgator aan de dijk zetten. Bijkomend voordeel is dan dat diegenen die wél aan een vaste plaats en tijd zijn gebonden, toch kunnen profiteren van de bijbehorende effecten van het anders organiseren (http://www.managementsite.nl/11530/human-resources/nieuwe-wereld-werk.html): meer professionele autonomie, meer regelruimte en waar mogelijk toch wat meer vrijheid in wanneer en waar er wordt gearbeid.

Dat het laatste restje zich altijd wat lastig laat verwijderen, weet iedereen die op de bodem van een pot mayonaise is beland. Een kwestie van tijd dus dat de restjes van HOW op zijn of zo erg beschimmeld dat niemand er zijn vingers aan vuil wil maken.

Wilco van Gelderen
Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties