Persoonlijk leiderschap begin bij jouw talent

Geplaatst op: 13 juni 2016

Zelfsturing en zelfredzaamheid zijn hip. Ook het bedrijfsleven droomt van zelfbewuste medewerkers die de regisseur zijn van hun eigen ontwikkeling. Toch blijkt dat lastig. Als het gaat om de koers van de eigen ontwikkeling kijken medewerkers graag naar ‘de baas’.

Maar helaas blijkt uit het jaarlijks trendonderzoek van Raet dat ‘de baas’ niet per se zicht heeft op de competenties die nodig zijn om het verschil te maken. In deze blog de schakel tussen de droom van de organisatie en het kompas van de medewerker.

Hoe vind je jouw route in het donker?
Uit de Raet Benchmark blijkt dat leidinggeven vinden dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor het opfrissen en bijspijkeren van hun geestelijke bagage. Raet verleidt elders in het onderzoek dezelfde leidinggevenden om aan te geven dat ze niet goed weten welke competenties nodig zijn om de toekomst met enig vertrouwen tegemoet te treden.

Een fraai dilemma voor degene die aan de slag wil het oppoetsen dan wel aanvullen van de eigen kennis en kunde.

Blijf in de buurt van jezelf
Als de reisleider niet precies weet waar de reis heen gaat, is het in ieder geval goed te weten waar je bent. Zodat je in geval van afdwalen altijd terug kunt naar waar je vandaan kwam. Voor persoonlijk leiderschap is dit wellicht een vereiste. Als het bedrijf waar je werkt niet kan aangeven wat te leren om aan te sluiten op de koers van het bedrijf, is het goed om te investeren in de dingen waar jezelf sterker van wordt.

Natuurlijk is kennis relevant en is gebrek daaraan een handicap, maar in steeds meer organisaties komt kennis op de tweede plaats. Het draait vaker om mentaliteit, grondhouding en de competenties die je van nature al aan boord hebt: jouw talenten die als het ware jouw merk zijn.

Welk rol past bij jou?
Wanneer we serieus met talenten aan de slag willen, stoppen we met repareren en investeren we vooral in wat we al aan boord hebben. De kwaliteiten die bij jou horen, zijn dan het vertrekpunt voor jouw ‘personal brand’.  Organisaties die daadwerkelijk met de kwaliteiten van medewerkers aan de slag willen, kiezen ervoor om de functie als ontwikkelkader te verlaten. Steeds vaker werken medewerkers in rollen waarin hun talenten tot uitdrukking komen.

En dat is goed nieuws voor persoonlijk leiderschap. Als je namelijk zicht hebt op jouw talenten en de rollen die daarbij passen, is het nog maar een kleine stap naar het aanwijzen van wat nodig is om in jouw rollen te groeien.

Persoonlijk leiderschap begint met het specifiek maken van wat jezelf nodig hebt om sterker te worden. En hoe krachtig is ‘jouw merk’ als je dat kunt aangeven in een sollicitatiegesprek, aan een opdrachtgever of aan een collega?

Op 5 oktober 2016 organiseert Livingstone Partners een middag-seminar Personal Branding!? Interesse? Schrijf je nu in!
Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties